lördag 21 september 2013

Lantbröd med levain


Drömmer du om att baka ett riktigt lantbröd med knaprig skorpa och segt inkråm-ett bröd som man annars bara hittar på de bästa bagerierna. Då ska du prova att baka med levain-en vetesurdeg som görs på jästa russin. Det tar ca 10 dagar att få fram en levain men sen kan man ha den hur länge som helst. Man förvarar den i kylskåp och det räcker med att man underhåller den nån gång i månaden. Jag har bakat med min levain i över ett år och det fungerar utmärkt.

Skulle du vilja köpa en levain så säljer jag nu förpackningar på 600 g levain. 400 g räcker till ett bak (2 limpor) och 200 g används för att göra en ny levain. Priset är 85 Kr + frakt.
Skicka ett mail med din adress till tinnas.blog@gmail.com

Franskt lantbröd med levain

450 g levain
5 dl ljummet vatten
75 g rågmjöl
50 g grahamsmjöl
650 g vetemjöl special eller Manitoba cream

Blanda all ingredienserna i degblandare och knåda i 13 minuter
Tillsätt 1 msk salt och knåda i ytterligare 5 minuter

Låt jäsa i ett skåp till dubbel storlek (tar 5-8 timmar). Dela degen i två delar och lägg delarna i varsin mjölad brödkorg. Låt jäsa upp tills man ser bubblor på ytan (ca 2 timmar).

Grädda på sten i 250 C. Spruta in vatten med blomspruta när du ställer in brödet. Vädra ut fukten efter ca 10 minuter. Efter ytterligare 10 min sätter du in en ugnstermometer i brödet. När temperaturen är 99-100 C är brödet klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar