söndag 29 april 2012

Pavlovatårta med passionsfrukt och mango

Den här ljuvliga tårtan gjorde vi till påsk. Varmvispad marängbotten med krisp på ytan och lagom seg inuti. Ovanpå en curd på passionsfrukt och överst vispad grädde och skivad mogen mango. En underbar kombination!

Marängbotten
4 äggvitor
3 dl florsocker

Värm ett vattenbad till strax under kokning, sätt i en skål och låt den bli varm. tillsätt äggvitor och socker. Vispa, helst med el-visp tills det blivit riktigt fluffigt och det bildas toppar närman drar med vispen. Rita upp en rundel på ett bakplåtspapper, 24 cm i diameter. Bred ut marängen, grädda i 125  C i ca 2-3 timmar tills marängen lossnar från pappret.

Passionsfrukt curd
12 st passionsfrukter
1 dl socker
2 st ägg
100 g smör

Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna  och lägg i en kastrull.
Koka upp hastigt. Sila av kärnorna.
Koka upp saften igen med hälften av sockret och smöret.
Blanda resten av sockret med äggen och tillsätt den uppkokta blandningen.
Vispa hela tiden på låg värme tills det tjocknar.
Var noga med att inte låta det koka efter att äggen tillsatts.
Låt curden svalna.

Lägg i hop tårtan
3 dl vispgrädde
1 st mogen mango

Bred ut curden på marängbotten. Toppa med vispad grädde och skivad mango.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar