lördag 23 april 2011

Fresta med ångkokt!

När vi gjorde om köket för ett par år sedan bestämde vi oss för att satsa på en ångugn som ett komplement till den vanliga varmluftsugnen. Det har vi inte ångrat ett ögonblick. Ångugnen finns i alla resturanger av bättre sort men är ännu så länge inte så vanlig i privata hushåll. 


I en ångugn kokar du t.ex potatis och grönsaker långsamt och varsamt. Maten blir jämnt genomkokt med perfekt konsistens och alla smaker behålls på ett fantastiskt sätt. Broccoli, morötter och sparris smakar ljuvligt med en sötma som inte fås vid klassisk kokning i kastrull. Att salta är heller inte nödvändigt eftersom saltet inte lakas ur utan behålls i maten. Även näringsämnen som vitaminer bevaras i högre grad.


All sorts potatis kokar man med gott resultat, även mer mjöliga sorter som mandelpotatis behåller sin form och konsistens. Det tar lite längre tid att laga i ångugn, medelstor potatis tar ungefär 30 minuter. Man lagar maten på en perforerad plåt och allt lagas på samma plåt utan att det tar smak av varandra. 10 minuter innan potatisen är klar lägger man in t.ex sparris så blir det klart samtidigt.


Att laga i ångugn är mer "förlåtande" än att laga i kastrull på spisen. Tiden är inte lika kritisk, kokar man lite längre blir maten inte alls lika lätt överkokt eftersom allt går långsammare.


Under tiden potatis och grönsaker lagas i lugn och ro hinner du både tända glöden i din grill, invänta den perfekta glöden och grilla din biff!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar