söndag 15 maj 2011

Indisk kycklinggryta med saffransris, persika och gurkraita-Indien 1

Har man lite mer tid en dag kan jag rekommendera att laga den här mycket goda indiska rätten, Mughalai Korma, kycklinggryta. Den smakar verkligen autentiskt och är spännande med sin brytning mellan mustig, het och sötsyrlig gryta, kryddigt ris kokt i mjölk med russin, söt persika och knapriga nötter och mandel. En fräsch gurkraita med rostad spiskummin blir pricken över i! Det går bra att laga kycklinggrytan två dagar i förväg.


Receptet är taget ur boken Classic Indian Cookery som är skriven av Julie Sahni. Den här boken hittade vi i bokhandeln "Books for cooks" i Notting Hill i London förra året. En hel bokhandel med bara kokböcker, med världens alla kök och smakriktningar representerade. En fantastisk källa till inspiration för alla matälskare och väl värt ett besök!


För övrigt så ligger den mittemot "Travellers bookshop" från filmen "Notting Hill". Hela området med Portobello Road med sin enorma marknad tycker jag är en av de mest spännande och livsbejakande(!) attraktionerna som finns i London.


Mughalai Korma
6 personer


900 g kycklingfilé
150 ml rapsolja
6 hg fint hackad lök
1 - 2 msk fint hackad vitlök
2 msk fint hackad färsk ingefära
12 kardemummakapslar
24 nejlikor
4 lagerblad
2 tsk mald koriander
knappt 1 tsk cayennepeppar
250 ml naturell youghurt
2 tsk salt
drygt 1 dl grädde


Dela kycklingfiléerna i ca 4 cmx6 mm.
Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i löken, vitlök och ingefära. Fräs på medelvärme tills det mjuknar och börjar få lite färg. Tillsätt kardemumma, nejlikor och lagerblad, fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt koriander och cayennepeppar, rör några sekunder och tillsätt sedan 2 msk av yoghurten. Koka ihop och tillsätt ytterligare 2 msk youghurt. Fortsätt så tills all youghurt är tillsatt och har absorberats (ca 5 minuter).
Tillsätt kycklingfiléerna och rör om. Efter några minuter tillsätts 125 ml kokande vatten med saltet och rör om. Puttra på lite lägre värme under lock ca 25 minuter tills kycklingen är färdig. Såsen delar på sig på slutet, rör då i grädden och rör om. Stäng av värmen och låt grytan vila en timme. Värm försiktigt upp den innan servering och smaka av med salt.
Grytan går bra att förbereda ett par dagar innan servering och förvara i kylskåp.


Saffranspilaff med persika, mandel och pistage


500 g basmatiris
750 ml vatten
3-4 färska persikor
6 msk rapsolja eller ghee
2 msk mandelflarn
2 msk osaltade pistagenötter
1  finhackad lök
1 kanelstång
1/2 tsk malen kardemumma
2 paket saffran, 1 g
1 1/2 tesked salt
60 g russin
250 ml mjölk


Skala pärsikorna, skiva dem i ca 1 cm tjocka skivor. Fräs i lite olja tills de mjuknar något och får lite färg. Lägg pärsikan på ett fat. Fräs mandel och pistagenötter i samma olja under lite omrörning tills de får lätt färg. lägg på fat för senare garnering.


Skölj riset. Värm oljan i en vid kastrull och smält löken till genomskinlig. Tillsätt kanelstången och fräs nån minut. Tillsätt riset och fräs tills det börjar ta färg, ca 2 minuter. Tillsätt kardemumma, saffran, salt, russin, vatten och mjölk. Koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och koka delvis täckt tills vätskan är absorberad och riset är klart. 


Gurkraita


2,5 dl turkisk youghurt
1 kryddmått  hel spiskummin
1/4 gurka
1/2 tsk salt
Rosta kumminfröna i en het stekpanna tills det börjar dofta. Mortla fröna.
Skala gurkan, ta bort kärnorna och dela i små bitar. Blanda gurka, youghurt och kummin.
Smaka av med salt. Låt raitan mogna ca 1 timme i kylskåp innan servering.















3 kommentarer:

  1. jag lagar denna just nu...oj vad spännande det ska bli... verkar galet gott!!!

    SvaraRadera
  2. Gudomligt! Det här var det godaste jag lyckats få ihop under mina 33 år. Tack för ett fantastiskt recept!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va roligt! Håller med, den är jättegod. Vi lovar återkomma med fler indiska grytor!

      Radera