lördag 21 maj 2011

Barbecue grillad lax med rub och salsa på druvor och vårlökIkväll tycker jag att ni ska prova att barbecue-grilla lax med kryddrub och till det servera en mycket fräsch druvsalsa. Jag lovar, det här är en av de mest spännande och lyckade sätt att tillaga lax på som jag har prövat!  Receptet har vi hittat i Jonas Borsséns bok, "Killen vid grillen",  ytterligare en riktigt bra bok om allt om grill och barbecue som han skrivit.
Det är lite mer pyssel att barbecue-grilla än att direkt-grilla rätt upp och ner men resultatet blir också nånting helt annat.
Du behöver en grill, -kol eller gasol-grill med lock, kanske inte den minsta sorten, briketter och hickory-spån.
Rub 
Blanda ihop kryddorna, receptet räcker till ca 1,5 kg lax
1 msk salt
1 msk krossade fänkålsfrön
2 tsk mald koriander
2 tsk mald svartpeppar
1 tsk chilipeppar


800 g lax, 4-6 personer
Skär ett grovt rutmönster med djupa skåror ner mot skinnsidan, gnid in kryddblandningen generöst, lite drygt hälften till 800 g lax, även i skårorna.
Lägg hickoryspånen i blöt i lite vatten.
Dela av grillen och lägg briketterna i ena delen. Tänd och låt det brinna till askgrå glöd, lägg på en handfull hickoryspån på glöden. Lägg på laxen på gallret med skinnsidan nedåt på den del som är en bit från glöden. Lägg på locket och öppna ventilerna i locket och nertill. Justera ventilerna så att temperaturen ligger mellan 120 och 140 grader. Använd termometer. Blir det för varmt stänger man ventilerna något. Grilla i 30-45 minuter eller tills laxens temperatur är ca 50 grader, man kan använda kött-termometer. Börjar röken minska kan man lägga på yttterligare spån.


Druvsalsa 
250 g kärnfria gröna druvor, delade
250 g kärnfria röda druvor, delade
4 salladslökar, skivade
1 finkackad spansk chili eller tre torkade peperoncinis
1/2 dl god olivolja
flingsalt
Blanda ingredienserna och smaka av med salt.
Servera laxen med salsa och gärna färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar