torsdag 28 april 2011

Tinnas grillburgare

Torsdagskväll, vacker kvällsol, skönt i luften. Finns det något bättre sätt att avsluta en vardag i april än att tända grillen och tillaga hamburgarna på glödande kol? Det här receptet utvecklade jag för många år sen och vi äter dem fortfarande ofta under sommarmånaderna. De blir saftiga och mycket välsmakande. Som tillbehör tar vi sallad, rödlök, tomater, kanske jalapeno, ibland inlagd gurka och hamburgerbröd. För att få dem jämna i formen och klara samtidigt använder vi ett hamburgerjärn.


Idag har jag upptäckt Matbloggar.com. En spännande site med några riktigt bra bloggar. Kan rekommenderas om du vill bli inspirerad av andra duktiga bloggare.


 http://www.matbloggar.com/  



                                Tinnas grillburgare


600 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
1 hackad gul lök
2 msk chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk rapsolja

Fräs den hackade löken i rapsoljan
Blanda den frästa löken med övriga ingredienser.
Forma 6 st burgare
Grilla med direkt 1 minut per sida.
Grilla med indirekt värme 4-6 minuter







tisdag 26 april 2011

Färsk buffelmozzarella och avocado i Sallad Caprese

På ett av de större varuhusen i Stockholm hittade jag i helgen alldeles nyimporterad färsk buffelmozzarella. Överlycklig bestämde jag mig direkt för en boll. Passade också på att investera i en flaska bättre olivolja, Dauro från Spanien är en favorit.


Den klassiska Sallad Caprese innehåller också färska tomater och basilika och för att göra den mer mättande lägger jag till en skivad acocado. Lite pressad citron, olivolja, flingsalt och ett varv med svartpepparkvarnen-klart! Tillsammans med en bit bröd blir det här en fräsch, lättlagad och mättande lunch, underbar att äta utomhus på en balkong eller i gröngräset.

måndag 25 april 2011

Dinkelbröd med levain

Att baka med russinjäst istället för bagerijäst är inte så svårt som man kan tro. Brödet får mer smak, knaprig skorpa, segt och saftigt inkråm och håller sig längre än köpt bröd. Brödet går mycket bra att frysa så det går bra att baka mycket åt gången.


Jag har hållit på i flera år och bakat levainbröd och surdegsbröd till hela familjen och numera köper vi sällan bröd i affären. I början tog det tid och det blev inte alltid lyckat men sen jag började begripa hur länge degen behöver jäsa och hur den ser ut när den är färdig så rullar det på och det blir bröd varje gång! När jag sen jag förstod att man kan spara levaindegen i kylskåpet precis som en vanlig surdeg  så blev det också enklare och mindre arbetsintensivt. Nu behövde jag inte göra russinjäst varje gång. En levaindeg håller sig minst 1 månad i kylen utan att man gör nåt. Dagen före baket friskar man upp den med att tillsätta mjöl och vatten och knåda några minuter.


Att baka levainbröd tar ca en halv dag men det mesta är jästid. Tiden är inte så kritisk eftersom jäsningen går långsamt och den blir inte så lätt överjäst.
Har du bakat med levain tidigare så kan du pröva det här receptet med dinkel som är mycket gott till ost, skinka, korv eller som tilltugg till maten. Det kommer en beskrivning på hur man gör levaindeg i ett senare inlägg. Kan också rekommendera Pain de Martin (länk här brevid) som beskrivit det i sin blogg.


Levainbröd med dinkel


800 g levain
730 g vatten (30-35 grader)
500 g dinkelmjöl fullkorn
500 g vetemjöl (Manitoba cream eller vetemjöl special)

Blanda och knåda i maskin 12 min på lägsta hastighet
Tillsätt 20 g salt under omrörning
Knåda ytterligare 5 minuter vid lite högre hastighet

Degen blir väldigt lös. Sleva över den till en med rapsolja smörjd plastbunke, plasta över och ställ i skåpet 3-6 timmar att jäsa upp till dubbel storlek. När den är färdig ser man hur degen bubblar upp sig på ytan.
Efter ca 4 timmars jästid sätt på ugnen på 250 grader, helst med en bakskiva i sten. Det tar tid innan bakskivan är riktigt varm.

Lägg upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord, använd degskrapa om den fastnar. Hantera degen varsamt så att man behåller luften i degen. Dela den i 3 delar.  Forma till 3 bröd försiktigt. Lägg över på en pizza spade eller liknande för att få in bröden i ugnen. Kanske måste du grädda i två omgångar. Skåra ett par gånger med vass kniv.

När du sätter in brödet, spruta in vatten med en blomspruta så får du en fin skorpa. Sänk temperatuten till 200 grader efter 5 minuter, vädra ut ångan efter ytterligare 10 min. Efter totalt 25 minuter öppnar du luckan och sätter in en termometer. Vid 98-100 grader är brödet klart.


söndag 24 april 2011

Kostfiber eller konstfiber i maten? Recept på rostad musli med äkta fiber!

Vetenskapliga rön visar att mat med fibrer skyddar oss mot flera av de stora vällevnadssjukdomarna. På vilket sätt man får dessa positiva hälsoeffekter av fiberinnehållande mat vet man väldigt lite om. Kanske är det tillsammans med andra ämnen i t.ex fullkorn som effekterna uppnås, kanske är det inte ens fibrerna i sig? 


I helgen har vi kunnat läsa om hur livsmedelsindustrin fullständigt löpt amok när det gäller tillsats av kostfiber. Man tillverkar ämnen som rent kemiskt klassificeras som fibrer, kallar det kostfiber och tillsätter det till all upptänklig mat utan att ha en aning om det gör nytta eller skada. I sin iver att tillmötesgå konsumenternas efterfrågan på nyttig mat och förbättra sin försäljningssiffror tillsätts det till frukostflingor, bröd och kanske ännu märkligare, till O´boy och lättyoughurt!


Sånt här gör mig än mer övertygad om hur mycket sundare och roligare det känns med mat som man lagat själv från bra råvaror. Dessutom blir det ofta så mycket billigare!


Här kommer mitt favoritrecept på god rostad lyxmusli som är proppfullt med nyttiga och "riktiga" fibrer, välsmakande nötter och russin. Det tar en halvtimme att göra 1,5 liter färdig musli och den kostar ca 1/5 av vad lyxmuslin från fina bageriet gör!


Några mornar i veckan tar jag mig tid att promenera en halvtimme mot jobbet innan jag sätter mig på tåget eller planerar en löprunda på kvällen. Då äter jag gärna den här muslin till filmjölk med 3 % fett eller ännu hellre den runda goda ekologiska youghurt naturell med naturlig fetthalt på 3,5-4,5 % fett. Man blir nöjd och mätt på ett behagligt sätt, får kraft och står sig hela förmiddan fram till lunch. 


Rostad lyxmusli


Blanda ihop följande ingredienser i en skål:
5 dl rågflingor
5 dl havreflingor
1,5 dl pumpakärnor
1,5 dl solroskärnor
1 dl linfrön


Koka upp:
2 dl vatten
1 dl honung
4 msk rapsolja


Droppa över flingblandningen, blanda ordentligt.
Rosta i 2-3 omgångar på plåt i 200 C i ca 15-20 min, rör om ett par gånger under tiden.
Låt svalna, tillsätt:


2 dl rostade, skalade hasselnötter (jag köper färdigrostade i saluhallen)
2 dl russin eller annan torkad frukt i små bitar 


Häll upp den färdiga muslin i en snygg burk.



lördag 23 april 2011

Fresta med ångkokt!

När vi gjorde om köket för ett par år sedan bestämde vi oss för att satsa på en ångugn som ett komplement till den vanliga varmluftsugnen. Det har vi inte ångrat ett ögonblick. Ångugnen finns i alla resturanger av bättre sort men är ännu så länge inte så vanlig i privata hushåll. 


I en ångugn kokar du t.ex potatis och grönsaker långsamt och varsamt. Maten blir jämnt genomkokt med perfekt konsistens och alla smaker behålls på ett fantastiskt sätt. Broccoli, morötter och sparris smakar ljuvligt med en sötma som inte fås vid klassisk kokning i kastrull. Att salta är heller inte nödvändigt eftersom saltet inte lakas ur utan behålls i maten. Även näringsämnen som vitaminer bevaras i högre grad.


All sorts potatis kokar man med gott resultat, även mer mjöliga sorter som mandelpotatis behåller sin form och konsistens. Det tar lite längre tid att laga i ångugn, medelstor potatis tar ungefär 30 minuter. Man lagar maten på en perforerad plåt och allt lagas på samma plåt utan att det tar smak av varandra. 10 minuter innan potatisen är klar lägger man in t.ex sparris så blir det klart samtidigt.


Att laga i ångugn är mer "förlåtande" än att laga i kastrull på spisen. Tiden är inte lika kritisk, kokar man lite längre blir maten inte alls lika lätt överkokt eftersom allt går långsammare.


Under tiden potatis och grönsaker lagas i lugn och ro hinner du både tända glöden i din grill, invänta den perfekta glöden och grilla din biff!



onsdag 20 april 2011

Snabb och långsam slow food!

Har funderat på att börja matblogga sen länge. Läste med förtjusning de första som kom i början/mitten på 2000-talet , bl.a. Matälskaren och Aglio et olio. Följde dem varje dag och lät mig inspireras av vackra bilder och spännande recept.

Har själv utvecklat matintresset under många år, genom bloggar, kokböcker, TV och framför allt genom en massa praktik i köket! Med stor familj finns alltid stor efterfrågan på god och spännande mat. 


Först och främst brödbaket. Under 6-7 år har jag bakat matbröd från med surdeg och vildjäst, levain. Den välkände Jan Hedh har varit min ledstjärna och jag bakar  regelbundet efter recept i boken Bröd. Några favoriter bakar jag ofta och de har jag modifierat efter egen smak. Det visar sig, när man väl kommer igång, att baka bröd på riktigt vis inte är så svårt och tidskrävande som man tror. Snarare är det så att deg jäst på surdeg och levain är mer förlåtande när det gäller jästid än deg jäst på bagerijäst. Man kan mycket väl baka levainbröd en söndag och ändå hinna gå på stan eller titta på fotbollsturnering. Om det kommer jag att berätta och tipsa.







Ett annat område är matlagning i ångugn. En teknik som kanske ännu inte är så vanlig i privata hushåll utan främst i resturang och storkök. Här kommer jag att berätta om hur vi använder den och varför en hel del råvaror och lagade rätter blir så bra i ångugn.
  
Under sommarhalvåret grillar vi ofta, allt från skojiga korvar till indirekt grillning av kyckling eller stek som tar upp till åtta timmar. Nu har vi våren och hela sommaren framför oss så det kommer bli en hel del tips på både snabba, enkla och mer tidskrävande grilltips.


Knapriga grillade kycklingben med rub
















2,5 tsk salt
3 tsk spiskummin
4 tsk farinsocker
1 tsk chilipulver (Santa Maria)
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk nymalen svartpeppar


Blanda och gnid in kycklingbenen
Grilla på *indirekt värme 35-40 minuter, vänd kycklingbenen efter halva tiden


*Grill med indirekt värme
I en klotgrill, lägg kol på ena halvan och folie på den andra. När kolen glöder fint, lägg på kycklinbenen på gallret på den del som är över foliet. Fettet droppar då på folie istället för på glöden. Sätt på locket, öppna spjällen både över och under.