söndag 1 maj 2011

Grillade thailändska kycklingspett med jordnötssås och råris

En rätt som ingen i familjen kan motstå är grillade kycklingspett med jordnötssås, kyckling satay. Kycklinglårfilé, som blir mört och saftigt, marineras skuren i bitar i färsk ingefära, vitlök, mald koriande, chili, soja, lime och sesamsolja. Kycklingen träs upp på spett och läggs på het grill i några minuter.
Jordnötssåsen på kokosmjölk och färdig jordnötssmör är enkel att laga och passar mycket bra till. Laga ett gott råris och gör en sallad på paprika och skivad gurka så får man en både nyttig och festlig rätt. 
600 g kycklinglårfilé

Marinad
2 pressade vitlöksklyftor
2 cm riven färsk ingefära
1 msk mörk soja
2 tsk sesamsolja
1 tsk mald koriander
1/2 tsk chilipulver
1 msk råsocker
1 msk pressad lime
1 tsk gurkmeja

Skär kycklingen i  2*2 cm bitar
Blanda marinad och lägg i kycklingbitarna, marinera en stund gärna några timmar om tid finns
Blötlägg 10 träspett
Trä upp kycklingbitarna på spetten


Tänd grillen och invänta perfekt glöd
Grilla spetten med direkt värme så att man får fin färg och yta och därefter med indirekt värme ett par minuter tills det blir klart.


Jordnötssås
1, 5 dl jordnötssmör med bitar av jordnöt
4 dl kokosmjölk
1/2 riven gul lök
2 tsk råsocker
1 tsk chilipulver

Koka upp alla ingredienser under omrörning.
Smaka av med salt

Råris
Mät upp 3 dl råris, skölj i kallt vatten 3 ggr
Lägg i en vid kastrull och fyll med vatten till 1 cm över riset
Koka upp, lägg på locket och sjud långsamt 30 minuter.
Stäng av riset och låt det vila ca 5 minuter innan servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar