Vad man ska tänka på när man grillar anka är att den är fet och att fettet lätt tar eld. Det är därför viktigt att passa grillen noga under den först "öppna" grillningen och flytta ankbrösten om det rinner för mycket.
Grillade ankbröst med ugnspotatis och gräddsås (4 pers)
2 ankbröst á ca 300 gSnitta den feta sidan genom fettet ner till köttet med 1,5 cm mellanrum, 5-10 snitt per bröst
Marinad
1 liter vatten
1/2 dl salt
1/2 dl farinsocker
rivet skal en apelsin
Marinera ankbröstenen ca 1 timme
Värm grillen med glöd under halva ytan av grillgallret.
Grilla brösten så att de får en fin yta. Grilla köttsidan först och därefter skinnsidan. Se upp för rinnande fett, flytta ankbrösten så att de inte brinner.
Apelsinbädd
1 skivad apelsin
3-4 lagerblad
1 tsk grovt malen svartpeppar
1 delad kanelstång
När man fått fin grillyta läggs brösten i aluminiumfolie tillsammans med apelsinskivor och kryddor.
Vik ihop till ett tätt paket, låt grilla i indirekt värme till brösten har en temperatur på 58-59 C.
Låt brösten vila en kvart, skär upp dem i fina skivor på en skärbräda, gärna med ränna för avrinning.
Köttsaften som rinner ut tas till vara i såsen.
Potatis
1 kg fast potatis
Skala och halvera potatisen
Häll 2 msk rapsolja i botten på en ugnsform
Lägg i potatisen med snittytan nedåt
Salta med 3/4 tsk salt
Skär ner en bit smör på 30 g i formen
Ugnsbaka i 200 C varmluft
Var femte minut penslas potatisarna med det smälta smöret tills man fått en vacker yta.
Potatisen är klar efter ca 25-30 min.
Gräddsås
2 dl grädde
1msk cointreau
köttsaft från den färdiga uppskurna ankan
Koka ihop på medelvärme under omrörning till lagom konsistens, smaka av och tillsätt ev lite salt
Kryddmix
1 kanelstång
1 bit pomerans
3 hela kryddnejlikor
1 msk farinsocker
1 tsk hel svartpeppar
mixa i kryddkvarn
Sugarsnaps
200 g färska sugarsnaps
Ångkoka sugarsnaps i 5-10 minuter tills det känns lagom krispiga
Ankbrösten och kryddmixen är taget ur "Paul grillar" av Paul Svensson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar