Det bästa sättet att tillaga lax en sån här dag är förstås att grilla den utomhus, gärna på träkol. Tillsammans med romsås, kokt potatis och en fräsch sallad blir det här nåt alldeles extra. Med ett halster blir det lätt att grilla lax, inga problem med att den fastnar på gallret.
Till 4 personer
1 laxsida på ca 800 g
salt
svartpeppar
Salta och peppra laxsidan, lägg den i halstret. Grilla med direktvärme, börja med den skinnfria sidan och grilla tills man fått fin färg, ca 5 minuter. Vänd därefter och grilla klart laxen, ytterligare ca 5 minuter. Använd gärna en stektermometer, när den tjockaste delen kommit upp i 47-48 grader är laxen klar.
Romsås
1,5 dl Gräddfil
0,5 dl Majonnäs
0,5 finhackad hackad rödlök
2 msk löjrom eller laxrom
salt
Blanda ihop ingredienserna, smaka av med salt.
Låt stå ett par timmar i kylskåp före servering
Servera laxen med romsås, kokt potatis och en fräsch grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar