söndag 13 maj 2012

Durumbröd med levain, valnötter och aprikoser


Ett helt underbart gott bröd som går lätt att baka om du har en färdig levain eller vit surdeg. Man tillsätter lite jäst som hjälp på traven för att det ska gå lite fortare än om det bara bakas på levain. Brödet får en härlig struktur med knaprig skorpa. Det har en fyllig smak av levain, sötma från aprikoserna och härligt tuggmotstånd av valnötterna.

2 limpor

350 g levain
7 dl ljummet vatten
200 g durumvete
20 g jäst
950 g vetemjöl special eller Manitoba cream
30 g mörk sirap
20 g salt
200 g grovhackade valnötter
150 g torkade aprikoser

Använd helst bakmaskin för att få effektiv knådning
Blanda levain, vatten, jäst
Tillsätt durum och vetemjölet, sirap
Knåda i 10 minuter
Tillsätt saltet
Knåda 5 minuter
Tillsätt valnötter och aprikoser och knåda tills frukt och nötter gått in i degen

Låt jäsa i oljad bunke i stängt skåp i ca 30 minuter
Baka försiktigt ut två limpor, låt jäsa upp i ca 2 timmar

Grädda helst på baksten i ugnen i 250 C. Spruta in lite vatten med en blomspruta samtidigt som limporna sätts in. Grädda i 5 minuter, sänk sen temp till 200 C. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och vädra ut fukten. Grädda ytterligare 10 minuter, vädra på nytt. Grädda klart d.v.s. tills temp i limporna är 98-100 C. Låt svalna något innan de skärs upp. Bröden går bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar